Da li smatrate da su vaše desni previše vidljive dok se smejete? Idealno je da se prilikom umerenog osmeha vide samo ružičasti trouglići desni između prednjih zuba. Vratovi centralnih sekutića (jedinica) su blago pokriveni gornjom usnom i desni iznad njih se ne vide. 

Ako je kod vas vidljivost desni izraženija, verovatno se radi o gummy smile. Ovakva pojava nastaje zbog neadekvatnog odnosa gornje vilice i gornje usne prilikom smeha. 

Kod nekoga je problem u vilici (previše izražena), kod nekoga u gornjoj usni (previše se podiže prilikom smeha), a kod nekoga kombinacija pomenutog.

Gummy smile možemo rešavati na više načina a koji bismo upotrebili kod vas zavisi od vaše anatomije i dinamike mišića. 

Najmanje invazivan metod je gingivektomija (preoblikovanje desni). Najređe se radi u cilju korekcije gummy smile jer ima najviše ograničenja. 

Takođe neinvazivan metod je aplikacija botoxa, nakon čega nije moguće da se podigne visoko gornja usna ali je omogućen normalan, prirodan osmeh. Ako ste u pravim rukama, niko ne može da primeti da ste radili botox. 

Sledeći korak, ako je neophodan i ako situacija dozvoljava, je preoblikovanje vilične kosti iznad vratova zuba (osteoplastika). Ako ni to nije dovoljno, gummy smile možemo rešiti uz pomoć ortodontske vuče i pomeranja zuba zajedno sa koštanim tkivom. 

U brojnim situacijama radimo i kombinaciju svih pomenutih metoda. Obratite nam se kako bismo zajedno osmislili postizanje lepog osmeha kod vas.

Tag: Gummy smile