Najčešći neiznikli ili impaktirani zubi su umnjaci, ali osim njih to mogu biti i očnjaci, premolari (petice ili četvorke), pa iako ređe, čak i šestice ili sedmice.

Gornji očnjaci najčešće ostaju impaktirani zbog nedostatka prostora za njihov smeštaj u vilici u kojoj su već iznikli sekutići i premolari. Impaktirani očnjaci retko daju komplikacije ali ponekad se može zapaziti labavljenje susednog zuba jer takav očnjak neretko resorbuje kost oko susednog zuba. 

Donji očnjaci najčešće ostaju impaktirani zbog nepravilnog položaja klice zuba. 

Kod nosioca totalnih proteza uvek je mudro izvaditi impaktiran zub pre izrade proteze, jer ona može da pritiska deo gde se nalazi zub i time uzrokuje bolove i ostale komplikacije. 

Sama hirurška tehnika vađenja impaktiranih (neizniklih) zuba zavisi od lokalizacije zuba. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, traje oko 30 do 60 minuta u proseku. Postoperativni period je uobičajen, bol nije izražen, po potrebi se uzimaju analgetici i antibiotici. Manji ili veći otok je praateća pojava svake hirurške intervencije. Otok ne mora da se javi ako je hirurški pristup imapktiranog zuba kroz nepce.

Tag: impaktirani zubi