Umnjaci ili osmice su poslednji zubi u gornjem i donjem nizu. Obično niču od 20. do 25. godine života. Mogu da niknu uobičajeno, kao i bilo koji drugi zubi u vilici, a može se desiti da u toku nicanja prave probleme. 

Umnjak koji je izrastao i nalazi se u pravilnom položaju ponaša se kao i bilo koji drugi zub, učestvuje u žvakanju, uobičajeno se pere i održava.

Problem mogu da naprave umnajci koji su u nepravilnom položaju, delimično izrasli a delimično prekriveni sa kosti. Takav umnjak se uklanja hirurškim putem tj. operacija umnjaka je preporučena.

Umnjaci su, u odnosu na ostale zube u vilicama najviše podložni vadjenu, a razlozi su brojni. Često se dešava da umnjaci nemaju dovoljno prostora da u potpunosti niknu te delimično niknu dok im jedan deo ostane u kosti. Ili ceo ostane u kosti. Takve umnjake zovemo impaktirani ili poluimpaktirani umnjaci. 

Međutim nisu svi delimično izrasli umnjaci predviđeni za vađenje. 

Ukoliko svojim nepravilnim položajem uzrokuju nastanak infekcije umnjak svakako treba izvaditi. Isto važi i ako svojim rastom indukuje nepravilan polozaj ostalih zuba, ako izaziva karijes ili oštećenje korena susednog zuba, ako izaziva bolove i slično.

Tag: Operacija umnjaka