Naravno, za početak se odmah javite stomatologu. 

Otoci u ustima i na licu se uglavnom javljaju zbog infekcije zuba. Otoci mogu da se jave i zbog infekcija drugih anatomskih struktura (pljuvačnih žlezda na primer) a stomatolog ili maksilofacijalni hirurg će postaviti dijagnozu i odgovarajući plan lečenja. Nije pametno da ovakve situacije rešavate sami, na svoju ruku. 

U ovom tekstu ćemo se zadržati na otocima nastalim zbog infekcije zuba. Nastaju tako što bakterije iz zuba prelaze u kost a potom i u meko tkivo i daju otok (u ustima ili na licu).  U početku je zub veoma bolan, čak i na dodir jezikom. Kada se javi otok bol zuba donekle jenjava. Nastali otok može da ostane lokalizovan na mestu gde je nastao a oni nelečeni ili kod slabe otpornosti organizma, otok se širi u okolna područja. 

Veoma je opasno ako infekcija krene put ždrela i grudnog koša ili u lobanju. 

U ovoj borbi protiv mikroorganizama izuzetnu ulogu ima odbrana i imunitet organizma. Antibiotici se obavezno ordiniraju u zavisnosti od celokupne kliničke slike. 

Zub uzročnik se često vadi, osim u slučajevima gde je moguće da se infekcija relativno brzo stavi pod kontrolu a zub je moguće izlečiti. Prosecanje tkiva, tzv. incizija u cilju eliminacije gnoja je obavezna kada za to postoje uslovi.