Veštačke krunice (navlake za zube) su kapice koje se stave preko zuba, a imaju oblik prirodne krunice (to je onaj deo zuba vidljiv u ustima). One imitiraju pravi zub i imaju iste funkcije kao i naši zubi. Saznajte kada se preporučuju navlake za zube, koje vrste postoje i koja je za Vas najpogodnija.

Neke od situacija kada Vaš zubar može da vam preporuči veštačke krunice su sledeći:

  • Kada zbog prethodnih kvarova i plombiranja već nedostaje veliki deo zuba
  • Ukoliko se odlomio veći deo vašeg zuba
  • Kada postoji teskoba pa zubi izgledaju kao da su ”natrpani” jedan preko drugog
  • Kod zuba koji je promenio boju, a nije ga moguće izbeliti tako da se estetski uklapa uz ostale vidljive zube
  • Vaš prirodan zub ima nepravilan oblik
  • Kada ste ugradili implant
  • Ukoliko nedostaje zub

Koje vrste navlake za zube postoje?

Krunice se mogu praviti kao privremene ili kao trajne, pa se shodno tome razlikuje materijal od koga su izrađene. Privremene krunice se uglavnom modeluju od akrilata ili kompozita, nekada nemaju savršen izgled, ali one ionako služe samo da premoste period potreban da se u laboratoriji naprave definitivne, trajne zubne navlake. Trajne zubne krunice prave se od čvršćih materijala:

  • metala,
  • keramike ili njihove kombinacije.

Iako se danas gotovo nikako i ne izrađuju, metalne krunice imaju svojih osobenosti: za njihovo postavljanje potrebno je najmanje mesta- što znači da se tokom pripreme zub najmanje brusi. Dalje, ove krunice su mehanički najotpornije na habanje i odlamanje delova. Njihov nedostatak (i ujedno razlog iz koga su danas sve više potisnute) jeste činjenica da ne mogu pružiti zadovoljavajući estetski momenat.

Metalokeramičke krunice zapravo imaju kao bazu sloj metala, ali je preko njega sloj keramike (porcelana). Metal ovoj krunici daje otpornost na sile žvakanja i na pucanje, a keramika joj daje boju zuba. Ranijih godina ove krunice su se kod nas najčešće izrađivale, a danas su sve više potisnute keramičkim krunicama.

Keramičke krunice su nezamenjive za prednje zube, kod kojih estetika mora biti savršena. Takođe predstavljaju odlično rešenje za osobe koje su sklone nepoželjnim reakcijama na metale. Iako je ranije važilo da su keramičke krunice slabije nego metalokeramičke- to više nije slučaj, posebno ukoliko se rade krunice od punog cirkonijuma. Tehnologija je učinila da svuda u svetu keramika polako potpuno zamenjujemetalokeramičke krunice. Ove navlake za zube su i nešto skuplje od prethodno nabrojanih, što ih kod nas čini i manje popularnim.

Posetite nas na adresi: Ulica Jurija Gagarina 26a V/14 – Novi Beograd, Srbija

Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 063/237-075
e-mail: info@dentaltourism.rs

,
English