Šta su zubni implanti ili implantati?

Istorija zubnih implanta ili implantata?

Kako se implant koristi kao zamena nedostajućih zuba?

Zubni implanti su promenili stomatologiju u poslednjih 25 godina.

U ovom delu ćemo vam dati uvid u temu zubnih implantata, nakon čega ćemo pisati detaljnije u dodatnim člancima.

Kao i kod većine terapijskih procedura u stomatologiji, tretmani implantima zahtevaju stručnost i znanje u planiranju, hirurškom delu ugradnje i u samoj izradi krunica, mostova ili proteza na ugrađenim implantima.

Zubni implant je zapravo zamena za koren ili korenove zuba. Kao i koren zuba, zubni implanti se nalaze u kosti vilica.  Implanti se koriste da obezbede čvrstu potporu krunici zuba  (u narodu poznata kao i zubna navlaka), zubnom mostu ili zubnoj protezi napravljenoj od različitih materijala.

Implanti su napravljeni od titanijuma, koji je lagan, jak i biokompatibilan, što znači da neće biti odbačen od strane organizma. Zubni implanti imaju veliku stopu uspeha u nadoknadi izgubljenih zuba.

Specifična karakteristika titanijuma, od koga su zubni implanti izrađeni,  je mogućnost da se spoji sa kosti, oseointegriše.

Kad se izgube zubi, kost koja je podržavala te zube se vremenom takođe izgubi.

Postavljanjem zubnih implantata se sprečava njen gubitak. Zamenom izgubljenih zuba, implanti ujedno pomažu u održavanju oblika i količine vilične kosti. Samim tim podržana su i meka tkiva usana i obraza, te ne dolazi do narušavanja estetskog izgleda osobe.

Zubni implanti Vam pomažu da jedete, žvaćete, smejete se i razgovarate, a da pri tome Vaši zubi, desni i usne izgledaju potpuno prirodno. Ova funkcionalnost daje socijalnu, psihološku i fizičku dobrobit.

,
English