Privremene zubne krunice

Privremene zubne krunice

Privremene zubne krunice su samo međufaza

U stomatologiji su se odomaćili brojni nazivi za ovu vrstu nadoknade. Nazivamo ih „privremene zubne navlake“, „privremene zubne krunice“, „zaštitne krunice“ i slično.

Privremene zubne krunice su u današnjoj stomatološkoj praksi sve češće zastupljene. Gotovo da nije moguće uraditi niti jednu trajnu keramičku krunicu bez prethodne upotrebe privremene krunice.

Brojni su načini na koje možemo izraditi privremene zubne krunice a u ordinaciji QUEEN smo se opredelili za dve vrste koje daju najveći benefit za naše pacijente. Popularno se zovu „ordinacijske“ i „laboratorijske“ privremene krunice, mada uz neophodnu aparaturu, „laboratorijske“ krunice mogu da se izrade i u ordinaciji.  

Zajedničko za ove dve vrste krunica je;

  • da se obe izrađuju na određeno vreme, uglavnom dok se ne završe definitivne krunice
  • da se cementiraju privremenim cementom i po potrebi mogu da se uklone i ponovo vrate na zub
  • da štite obrušene i osetljive zube od spoljašnjih nadražaja (toplo, hladno, slatko…)
  • da daju zadovoljavajuću estetiku

Razlikuju se po materijalu, čvrstoći, estetici i načinu na koji su izrađene.

Kako se izrađuju privremene zubne krunice?

„Ordinacijske“ privremene krunice se rade u ordinaciji odmah nakon brušenja zuba. Pre nego što počnemo sa brušenjem, formiramo kalup za izradu privremenih krunica. Time osiguramo da privremena krunica bude identična zubu pre brušenja.

Materijal za izradu ovih krunica je na bazi kompozita i nije mnogo otporan na pritisak pa je potrebna pažnja u toku žvakanja čvrste hrane. Porozan je, blago hrapav i menja boju u ustima.

Ovakve privremene zubne krunice traju oko 10 dana ili nešto duže, dok se ne završi izrada definitivnih krunica.

„Laboratorijske“ privremene krunice se izrađuju delom u ordinaciji a delom u zubotehničkoj laboratoriji ili u potpunosti u ordinaciji. Tehnologija i način izrade veoma liče na izradu definitivnih krunica ali umesto keramike, za privremene zubne krunice koristimo materijal pod skraćenim nazivom PEKK (PolyEtherKetoneKetone). PEKK spada u grupu polimera i trenutno je najbolji materijal na tržištu za izradu privremenih krunica. Poseduje potrebnu čvrstoću i otpornost na pritisak tako da sa ovim krunicama možete slobodno uzimati i čvrstu hranu bez straha da će da se polome. Rade se brojna istraživanja u pravcu korišćenja ovog materijala u budućnosti i za definitivne zubne krunice.

U ordinaciji skeniramo izbrušene zube i u kompjuterskim softverima dizajniramo buduće krunice po unapred određenim estetskim kriterijumima. Informacije iz softvera se šalju u tzv. milling mašine koje proizvedu krunice za vrlo kratko vreme.

Na samom kraju, krunice obavezno glaziramo te su veoma glatke. Zato možete da ih koristite i duže vremena jer ne zadržavaju hranu i što je našim pacijentima izuzetno važno – vremenom ne menjaju boju.

U kojim situacijama radimo privremene zubne krunice?

Pojavom savremenih materijala (PEKK, PEEK) znatno su se proširile indikacije za izradu privremenih krunica. Najčešće se izrađuju kada je zbog zdravstvenog stanja usta i zuba neophodno odložiti i sačekati na krajnju terapijsku proceduru.

Privremene zubne krunice su sastavni deo izrade keramičkih krunica digitalnim putem. Buduće krunice se virtuelno modeluju uz pomoć digital smile design softvera a potom se prvo urade u PEKK ili PEEK materijalu. Nakon probe privremenih krunica u ustima i eventualnih korekcija pristupa se izradi definitivnih krunica