Nedostatak zuba može dovesti i do zdravstvenih i do estetskih problema. Nedostatak jednog ili više zuba možete nadomestiti na više načina. Keramičke krunice su način da rešite problem nedostatka zuba. Ako je cela površina zuba oštećena, a koren ostao netaknut, stomatolog će vam preporučiti stavljanje zubne krunice. Izrađuju se uz pomoć kompjutera, s tom razlikom što se preko osnove, koju čini kompjutreski indžektovana keramika, rukom zubnog tehničara dodaje „kapica“ keramike u obliku i boji prirodnog zuba. Današnje krunice su radjene masinskim putem. Rade se na modelu napravljenom iz otiska Vaših zuba.

Keramičke krunice se koriste za korekciju prebojenosti zuba kao i za eliminisanje većeg razmaka kod prednjih zuba. Proces izrade keramičkih krunica je i složen i zahtevan. Stoga je cena keramičkih krunica znatno veća. Veću cenu keramičkih krunica opravdava dugotrajnost, estetika i prirodan izgled zuba.

Više izvađenih zuba mogu se nadomestiti spajanjem više krunica tj pravljenjem mosta. Odlika zubne keramike ja da je izuzetno čvrsta ,daje zubima prirodnu lepotu i dugotrajna je. Sa keramičkim krunicama postižete prirodan izgled zuba kako estetski tako i funkcionalno. Osim funkcionalnosti keramičke krunice donose i jedan vid komfora. Keramičke krunice polako potiskuju metalokeramičke krunice.

Prednosti keramičkih krunica:

  • Estetika – Krunicu nije moguće razlikovati od prirodnog zuba jer čista keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnog zuba.
  • Čvrstoća – Krunica i zub čine jednu celinu i nije ih moguće razdvojiti na drugi način osim sečenjem krunice.
  • Postojanost – Keramika je u ustima postojana i ne dolazi do promene boje.
  • Biokompatibilnost – Keramika za razliku od metala ne uzrokuje alergije i tkivo je odlično podnosi.

Prednosti potpune keramike nad metal-keramikom se ponajvise ogleda u estetskom smislu. Preciznost krunice, kako keramičke tako i metal keramičke je veoma bitna. Kod zuba kod kojih ivice krunice vrlo precizno naležu na brušen zub hrana se ne zadržava u vratu zuba i nema opasnosti od upale desni i potpornog aparata zuba. Prilikom ćiščenja i održavanja treba se ponašati kao kod prirodnih zuba. Preporučene su posete stomatologu na svakih šest meseci kako bi se uradilo profesionalno čišćenje i uklonio zubni kamenac.

Posetite nas na adresi: Hercegovačka 19, 1/110 – Beograd (Savski venac)

Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 069/2289-229

e-mail: stomatologija.info@gmail.com

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković