Kompozitne plombe ili Bele plombe

Kompozitne plombe (bele) su čest odabir jer su estetski prihvatljive i mogu se prilagoditi boji zuba.
Kompozitna plomba je vrsta plombe koja se sastoji od smese plastike i abrazivnih čestica. Koristi za popunjavanje rupa (karijesa) u zubima kako bi se sprečilo daljnje oštećenje zuba.

kompozitna plomba

Kompozitne plombe su estetski prihvatljivije od tradicionalnih amalgamskih plombi jer se mogu prilagoditi bojom zuba. One su takođe manje invazivne od keramičkih plombi, pa se mogu postaviti u kraćem vremenu i uz manje skidanja zubne strukture. No, one su manje trajne od keramičkih plombi i zahtevaju više održavanja. Ako kompozitna plomba ispadne, potrebno ju je što pre zameniti kako bi se sprečilo dalje oštećenje zuba. Ispala plomba može dovesti do infekcije zuba ili gubitka zuba ako se ne zameni što pre.

Kompozitne plombe se mogu koristiti za popunjavanje rupa u zubima zbog karijesa ili za estetske svrhe, poput popunjavanja praznina između zuba ili promene boje zuba. Proces postavljanja kompozitne plombe uključuje uklanjanje stare plombe, čišćenje i pripremu zuba, a zatim se kompozitna smesa stavlja u rupu i oblikuje se kako bi se prilagodila obliku zuba. Nakon toga se plomba osvetljava kako bi se stvrdnula i zatim se završava brušenjem i poliranjem.

Međutim, kompozitne plombe imaju neke ograničenja u poređenju sa drugim vrstama plombi. Oni su manje trajni od keramičkih plombi i zahtevaju više održavanja. Takođe, ako su postavljene u predjelu gde se zub stalno pritiska (npr. u predjelu gde se žvače) oni su skloniji ispadanju ili raspadanju. Stoga, važno je redovno posećivati stomatologa kako bi se pratilo stanje plombe i ista zamenila, ako je potrebno.

Prevencija karijesa i redovna oralna higijena su važni kako bi se produžilo trajanje plombe i sprečila potreba za njenom zamenom. Zalivanje fisura kao i redovno pranje zuba je sa obaveznom upotrebom konca za zube je vrlo važno u prevenciji nastanka karijesa. Preporuka je da nakon zamene plombe, redovno posećujete stomatologa kako bi se pratilo stanje zuba.

Plombiranje zuba

Trajanje plombiranja zuba može varirati, zavisno o vrsti plombe koja se koristi, stanju zuba i količini posla koji je potrebno obaviti.

U proseku, postavljanje kompozitne plombe traje oko 30-60 minuta po zubu. Ako je potrebno ukloniti stari karijes ili oštećenje zuba, proces može trajati duže. Uklanjanje starih plombi može takođe trajati nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno o količini plombe koja se uklanja i stanju zuba.

Postavljanje keramičke plombe može trajati duže, od nekoliko dana pa i do sledeće nedelje, jer se plombe izrađuju u laboratoriju. Stare amalgamske plombe koje su se ranije češće koristile su brže i jednostavnije za postavljanje u poređenju sa keramičkim ili kompozitnim plombama, a trajanje postavljanja može biti od nekoliko minuta do pola sata.

Ukratko, vreme potrebno za plombiranje zuba može varirati, zavisno o vrsti plombe i stanju zuba. Važno je konsultovati se sa stomatologom kako bi se saznalo tačno vreme potrebno za plombiranje u vašem slučaju.

Da bi se tačno odredilo koliko će vremena trajati plombiranje zuba, potrebno je napraviti pregled i procenu stanja zuba kod stomatologa. Tokom pregleda, stomatolog će analizirati stanje zuba, provesti potrebnu dijagnostiku i odrediti vrstu plombe koja je najprikladnija za vaš slučaj.

Nakon pregleda, stomatolog će vam dati detaljno objašnjenje o procesu plombiranja, uključujući vreme potrebno za postavljanje plombe i broj poseta potrebnih za završetak posla. Ukoliko je potrebno više poseta, stomatolog će vam dati detaljna uputstva o tome kako se pripremiti za svaku od njih.

Osim toga, kod nekih slučajeva, postavljanje plombe se može učiniti u jednoj poseti, dok kod drugih slučajeva može biti potrebno više poseta. Ukoliko se koristi kompozitna plomba, postavljanje plombe može trajati od 30 minuta do sat vremena po zubu, dok kod keramičkih plombi trajanje može biti duže, a zavisi od složenosti rada.

Plombiranje zuba cena

Cena poravke zuba varira u zavisnosti od vrste problema i složenosti tretmana. Cena plombiranja zuba može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući veličinu i dubinu karijesa, materijal koji se koristi za plombu.
Cena kompozitne plombe se kreće od 6000 din.
Važno je napomenuti da će stomatolog pružiti preciznu procenu troškova tokom pregleda i konsultacije pre nego što se tretman izvrši.

Ukoliko imate zdravstveno osiguranje, proverite svoj plan kako biste saznali koji deo troškova će biti pokriven od strane osiguranja. Ukoliko nemate zdravstveno osiguranje ili ako vaš plan ne pokriva troškove zamene plombe, morat ćete platiti punu cenu.

Osim toga, postoje i druge opcije koje mogu smanjiti troškove zamene plombe. Neki stomatolozi nude specijalne cene za pacijente koji se odluče za više zuba istovremeno, ili za pacijente koji su spremni platiti unapred. Takođe postoje i neprofitne organizacije koje nude jeftine ili čak besplatne stomatološke usluge za one koji imaju ograničena sredstva.

Ukratko, cena zamene plombe može varirati, zavisno o vrsti plombe, stanju zuba i lokaciji gde se plomba postavlja. Važno je konsultovati se sa stomatologom i proveriti svoj plan zdravstvenog osiguranja kako biste saznali tačnu cenu zamene plombe za vaš slučaj.

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković