Zubna ordinacija estetske stomatologije - QUEEN​

Na ovoj stranici ćete naći najčešća pitanja pacijenata. Ukoliko vam je potrebno više informacija slobodno nas pozovite.

Infekcije na vrhu korena mogu da nastanu iz više razloga a uvek nastaju kod zuba kod kojih živac više nije vitalan. Najčešće je to zbog nelečenog i dubokog karijesa zuba. Neretko se infekcija na vrhu korena zuba javlja i zbog neujednačenog pritiska na taj zub tokom žvakanja što nazivamo okluzalna trauma. Takođe bilo koja druga trauma na zub može da dovede do izumiranja živca i nastanka sledstvene infekcije. Neadekvatno prethodno lečenje živca (endodontska terapija) mogu da rezultuju infekcijom na vrhu korena. Ove infekcije mogu da budu akutne i tada se manifestuju bolom zuba na dodir ili pritisak, ponekad i spontanim bolovima bez pritiska. Predeo sluzokože u projekciji vrha korena je crven i osetljiv na dodir prstom ili jezikom. Javlja se otok ili fistula (otvor iz koga može da se drenira gnoj). Ako je infekcija na vrhu korena hroničnog karaktera može da prođe bez ikakvih simptoma, pacijenti često i ne znaju da postoji a otkriva se slučajno, na pregledu kod stomatologa analizom rendgen snimka. U obe situacije zub može da potamni što pouzdano može da signalizira da nerv u zubu više nije vitalan i da je moguće da se pojavi infekcija na vrhu korena.

Infekcije na vrhu korena mogu da nastanu iz više razloga a uvek nastaju kod zuba kod kojih živac više nije vitalan. Najčešće je to zbog nelečenog i dubokog karijesa zuba. Neretko se infekcija na vrhu korena zuba javlja i zbog neujednačenog pritiska na taj zub tokom žvakanja što nazivamo okluzalna trauma. Takođe bilo koja druga trauma na zub može da dovede do izumiranja živca i nastanka sledstvene infekcije. 

Neadekvatno prethodno lečenje živca (endodontska terapija) mogu da rezultuju infekcijom na vrhu korena. 

Ove infekcije mogu da budu akutne i tada se manifestuju bolom zuba na dodir ili pritisak, ponekad i spontanim bolovima bez pritiska. Predeo sluzokože u projekciji vrha korena je crven i osetljiv na dodir prstom ili jezikom. Javlja se otok ili fistula (otvor iz koga može da se drenira gnoj). 

Ako je infekcija na vrhu korena hroničnog karaktera može da prođe bez ikakvih simptoma, pacijenti često i ne znaju da postoji a otkriva se slučajno, na pregledu kod stomatologa analizom rendgen snimka. 

U obe situacije zub može da potamni što pouzdano može da signalizira da nerv u zubu više nije vitalan i da je moguće da se pojavi infekcija na vrhu korena.