Zubna ordinacija estetske stomatologije - QUEEN​

Na ovoj stranici ćete naći najčešća pitanja pacijenata. Ukoliko vam je potrebno više informacija slobodno nas pozovite.

Upala umnjaka je termin koji često čujemo od pacijenata a zapravo se najčešće radi o upali mekog  tkiva (desni) oko umnjaka što nazivamo perikoronitis. Najčešće zahvata donje umnjake, posebno ako su delimično iznikli, odnosno ako im je kruna prekrivena desnima. U ovim situacijama je otežano čišćenje oko umnjaka, bakterije zapadaju između zuba i desni i prave džepove u kosti (parodontalne džepove) koji čine još veći rezervoar bakterija.Ako dođe do upale umnjaka tj. perikoronitisa, gotovo je neophodno ordinirati antibiotike i po mogućstvu izvaditi umnjak što pre. Ukoliko umnjak nije moguće izvaditi uobičajenim već hirurškim putem, prvo se sanira infekcija a tek nakon toga pristupa hirurškom vađenju. Perikoronitis treba ozbiljno shvatiti i javiti se lekaru što pre. Ovde je vreme veoma važno, jer infekcija iz predela umnjaka se ponekad vrlo brzo širi u okolne regije, vrat, pod usta a preko ovih predela dalje u grudni koš. Što se brže infekcija dijagnostikuje to je jednostavnije njeno lečenje.

Upala umnjaka je termin koji često čujemo od pacijenata a zapravo se najčešće radi o upali mekog  tkiva (desni) oko umnjaka što nazivamo perikoronitis. Najčešće zahvata donje umnjake, posebno ako su delimično iznikli, odnosno ako im je kruna prekrivena desnima. U ovim situacijama je otežano čišćenje oko umnjaka, bakterije zapadaju između zuba i desni i prave džepove u kosti (parodontalne džepove) koji čine još veći rezervoar bakterija.

Ako dođe do upale umnjaka tj. perikoronitisa, gotovo je neophodno ordinirati antibiotike i po mogućstvu izvaditi umnjak što pre. Ukoliko umnjak nije moguće izvaditi uobičajenim već hirurškim putem, prvo se sanira infekcija a tek nakon toga pristupa hirurškom vađenju. 

Perikoronitis treba ozbiljno shvatiti i javiti se lekaru što pre. Ovde je vreme veoma važno, jer infekcija iz predela umnjaka se ponekad vrlo brzo širi u okolne regije, vrat, pod usta a preko ovih predela dalje u grudni koš. Što se brže infekcija dijagnostikuje to je jednostavnije njeno lečenje.