Zubna ordinacija estetske stomatologije - QUEEN​

Na ovoj stranici ćete naći najčešća pitanja pacijenata. Ukoliko vam je potrebno više informacija slobodno nas pozovite.

Večita dilema naših pacijenata ali nažalost nema konkretnog odgovora. Na težinu ili lakoću hirurškog vađenja umnjaka utiču brojni faktori:– oblik korenova umnjaka, što su korenovi zakrivljeniji, divergentniji, zub je teže izvaditi– gustina okolne kosti – u gornjoj vilici kost je mekša te je u većini slučajeva lakše hirurški izvaditi gornji umnjak– pristupačnost regije – i kod gornjeg i kod donjeg umnjaka ponekada postoji otežan pristup pa je i sama intervencija komplikovanija– u gornjoj vilici prilikom hirurškog vađenja umnjaka može doći do „otvaranja sinusa“ jer je isti u blizini ili u kontaktu sa umnjakom. Ova komplikacija se relativno jednostavno rešava u toku same intervencije. – u donjoj vilici umnjak može da bude u blizini donjoviličnog nerva zbog čega mora da se obrati posebna pažnja te takva situacija znatno usporava hirurško vađenje zuba.

Večita dilema naših pacijenata ali nažalost nema konkretnog odgovora. 

Na težinu ili lakoću hirurškog vađenja umnjaka utiču brojni faktori:

– oblik korenova umnjaka, što su korenovi zakrivljeniji, divergentniji, zub je teže izvaditi

– gustina okolne kosti – u gornjoj vilici kost je mekša te je u većini slučajeva lakše hirurški izvaditi gornji umnjak

– pristupačnost regije – i kod gornjeg i kod donjeg umnjaka ponekada postoji otežan pristup pa je i sama intervencija komplikovanija

– u gornjoj vilici prilikom hirurškog vađenja umnjaka može doći do „otvaranja sinusa“ jer je isti u blizini ili u kontaktu sa umnjakom. Ova komplikacija se relativno jednostavno rešava u toku same intervencije. 

– u donjoj vilici umnjak može da bude u blizini donjoviličnog nerva zbog čega mora da se obrati posebna pažnja te takva situacija znatno usporava hirurško vađenje zuba.