Zubni implanti – održavanje

Zašto je higijena presudna?

Rečenica “trebali biste više i bolje prati zube nakon ugradnje zubnih implanata” ne znači zapravo ništa. Jer pacijent treba znati odabrati četkice koje su pogodne za najefikasnije održavanje oralne higijene. Isto kao i sredstva koja garantuju zdravlje usne šupljine. Pristup, edukacija i pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene kod implanta moraju se prilagoditi potrebama svakog pacijenta.

Vođenje pravilne i temeljne oralne higijene je veoma važno za održavanje zubnih implanata, ali nažalost mnogi pacijenti se nedovoljno bave ovim pitanjem. Sami zubni implanti se ne održavaju, a neophodno je održavanje oralne higijene oko zubnih implanata i krunica.

Nakon ugradnje zubnog implanta i perioda srastanja za viličnu kost, zubni implant je prekriven desnima i ne vidi se. Međutim, već od momenta kada se zubni implant stavi u funkciju, odnosno kada se on otvori i na njega ušrafe abatment i zubna krunica, održavanje higijene postaje izuzetno važno.

Deo kome je potrebno posvetiti najveću brigu je spoj zubnog implanta i abatmenta, jer bilo kakvo zadržavanje kamenca, zubnog plaka i bakterija u delu između abatmenta i zubnog implanta dovodi do upale desni i upale same kosti oko implanta, pri čemu zubni implant nema mogućnost odbrane kao prirodni zub, što ovu situaciju čini potencijalno opasnom. Iako mogu postojati i drugi razlozi, za veliki procenat upala oko zubnih implanata zaslužna je upravo loša higijena.

Ukoliko oralna higijena nije temeljna i ispravna, može da dođe do upale sluzokože oko implanata. Upala sluzokože se može proširiti i na kost s kojom je vezan implant i u toj situaciji dolazi do tzv. periimplantitisa. Ako se tada ne interveniše na vreme, dolazi do daljeg gubitka kosti pacijenta, što može da prouzrokuje i gubitak samog zubnog implanata.

Periimplantitis se lako može sprečiti dobrim održavanjem oralne higijene kao i redovnim stomatološkim pregledima koji su važni u sprečavanju bolesti. Zubi mogu biti podložni parodontopatiji (bolesti desni), dok zubni implanti mogu biti podložni periimplantitisu. Peri-implantitis je inflamatorni odgovor tkiva na bakterijski plak koji okružuje implant, što može dovesti do raspada kosti oko zubnog implanta.

U cilju sprečavanja bilo kakve kritične situacije, naši stručnjaci svakom pacijentu daju detaljne savete o pravilnom održavanju oralne higijene. Pravilna oralna higijena se mora prilagođavati individualno prema svakom pacijentu i stanju u njegovim ustima.

Ugrađene zubne implante vlasnici najčešće nose do kraja života, što je dodatni razlog zašto je neophodno obratiti pažnju na oralnu higijenu. Održavanje higijene daleko je lakše ako su abatment i zubna krunica individualno napravljeni tako da odgovaraju jedno drugom, tj. da ne ostavljaju mesta za ulaz bakterija. Ovo je jedino moguće postići odabirom individualnog abamenta za svaki implant, dok ugradnja fabričkih abatmentata nosi više rizika jer ostavlja više potencijalnog mesta za bakterije. Individualni abatment će omogućiti da se polirani glatki deo nađe ispod desni, a da se veza abatmenta i krunice nalazi ili u nivou desni ili blago iznad desni, što pacijentu dodatno olakšava održavanje higijene.

U Stomatološkoj ordinaciji QUEEN pridajemo veliku pažnju obuci pacijenata za održavanje njihovih protetičkih i implantskih radova, jer to je najbolji način da se smanji šansa za nove dolaske i lečenja. Obuka je još važnija za pacijente koji žive van Srbije i zbog toga nisu u mogućnosti da dolaze na redovne kontrole.

Redovno pranje zuba je primarni oblik održavanje oralne higijene oko implanata i krunica. Međutim, neophodno je primenjivati i dodatne mere kao što su korišćenje specijalnog zubnog konca (npr je Oral B Super-Floss).

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković