Koliko traju zubni implanti?

Vreme trajanja zubnih implanata varira. Zubnim implantatima možemo zameniti izgubljene ili oštećene zube. Izrađeni su od kvalitetnih materijala titana ili keramike i ne menjaju oblik. Zubni implantati su dugoročna investicija koja može značajno poboljšati oralno zdravlje i funkcionalnost. Uz pravilnu negu i redovne preglede, zubni implantati mogu trajati dugi niz godina.

Nakon što se implantat učvrsti, postavlja se nad njim zubna krunica koja izgleda i funkcioniše kao prirodni zub.
Međutim, kvaliteta implantata, kvaliteta ugradnje od strane stomatologa kao i njegovo redovno održavanje mogu uticati na to koliko traju zubni implanti. U proseku, zubni implantati mogu trajati od 10 do 15 godina ili više ako se redovno kontrolišu i pravilno održavaju.

Ako se implantat pravilno čisti i redovito se posećuje stomatolog, verovatnije je da će trajati duže.
Kvaliteta implantata: Neki implantati su kvalitetniji od drugih i mogu trajati duže.
Stil života: Pušenje i konzumiranje alkohola mogu negativno uticati na to koliko traju zubni implanti.
U svakom slučaju, važno je redovito posećivati stomatologa kako bi se osiguralo da su implantati u dobrom stanju i kako bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje ili propadanje.

Kao što smo rekli, zubni implantati su dugoročna investicija koja može značajno poboljšati oralno zdravlje i funkcionalnost. Uz pravilnu negu i redovite preglede, zubni implantati mogu trajati dugi niz godina.

Da bi se osiguralo da zubni implantati traju što duže, potrebno je pridržavati se nekih pravila i preporuka:

  • Održavajte dobru oralnu higijenu: Redovito čistite implantat, kao i ostale zube, kako biste sprečili nakupljanje plaka i kamenca.
  • Posećujte stomatologa redovito: Redoviti pregledi kod stomatologa su važni kako bi se osiguralo da su implantati u dobrom stanju i kako bi se sprečilo propadanje.
  • Izbegavajte pušenje i konzumiranje alkohola: Pušenje i konzumiranje alkohola mogu negativno uticati na vreme trajanja zubnih implanata.
  • Ne preopterećujte implantat: Nemojte prejako pritiskati na implantat prilikom žvakanja ili grickanja hrane.
  • Izbegavajte traume na licu: Pazite da ne dođe do traume na licu kako ne bi došlo do oštećenja implantata.
  • Održavajte zdrave navike: Održavanjem zdravih navika, kao što je pravilna prehrana i redovita telesna aktivnost, može se pozitivno uticati na trajanje implantata.

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković