Kompozitne i Keramičke Fasete

Kompozitne i keramičke fasete

U današnje vreme lep osmeh predstavlja nešto po čemu nas pamte. Otvara nam mnoga vrata, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu, a znatno povećava naše samopouzdanje.

Kompozitne keramičke faseteUkoliko i nemate idealan osmeh, možemo ga ulepšati vrlo jednostavnim procedurama. Jedna od takvih su i fasete za zube. To su ljuspice koje se “lepe” na prednju površinu zuba i trajno menjaju boju, veličinu i oblik zuba. Fasetama se mogu zatvoriti i razmaci između zuba. Zubi postaju pravilniji i svetliji, a osmeh privlačniji. Najčešće se rade od keramike (keramičke fasete) ili fabrički pripremljenog ojačanog i glaziranog kompozita.

Često pitanje naših pacijenata je “da li moraju da bruse, tj. oštećuju svoje prirodne zube?”. Odgovor je vrlo jednostavan. Debljina jedne fasete iznosi oko 0.3 ili 0.4 mm. Ukoliko su vam prirodni zubi sitniji, a želeli biste krupnije zube, najverovatnije neće biti potrebe za brušenjem jer postavljanjem fasete dobijamo odgovarajuću veličinu zuba. Obrnuto, ukoliko su vam prirodni zubi krupni, morali bismo ukloniti onoliko gleđi koliko iznosi debljina fasete (oko 0.4mm) kako ne bismo dobili predimenzionirane zube.

Još jedna dilema pacijenata je koju vrstu faseta da izaberu. Naš predlog je da se, kad god je to moguće, rade od keramičkih materijala. Takve fasete zahtevaju duže vreme izrade, uključuju uzimanje otiska i rad zubotehničke laboratorije. Vernije kopiraju estetske karakteristike prirodnih zuba, otpornije su i dugotrajnije.

Kompozitne keramičke faseteU zavisnosti od umeća stomatologa, i kompozitne fasete mogu dati odlične estetske rezultate. Velika prednost im je što mogu biti urađene u jednoj poseti stomatologu i što su jeftinije od keramičkih. Pre početka izrade faseta, korisno je kod pacijenta uraditi tzv. digital smile design – kompjuterska slikovna merenja trenutne i krajnje veličine, položaja, oblika i simetrije zuba. Ovaj “alat” pacijenti vole i rado prihvaćaju, a nama stomatolozima pomaže u pravilnom planiranju i postizanju što perfektnijih rezultata.

Fasetama naravno ne možemo korigovati veća preklapanja ili rotiranja zuba. Kod takvih situacija predlažemo drugačija rešenja. Takođe, fasete ne možemo da radimo kod osoba koje su bruksisti (postoji škripanje ili stezanje zuba) ili kod onih koji imaju izražene nepravilnosti zagrižaja.

Kažu da naša okolina i sagovornici na nama prvo primete osmeh pa tek onda oči.

Krenite u novi dan veseli i nasmejani!

Mirela Cvjetković
English