PITANJE PACIJENTA

Poštovani,
Možete li da mi objasnite kakva je procedura u
slučaju kada se radi nadogradnja kosti, da li se implanti
ugrađuju tada ili posle određenog vremenskog perioda?
Također koji snimak vi preporučujete da uradim? Da li dovoljan ortopan?

Srdačan pozdrav

 

ODGOVOR STOMATOLOGA

Poštovani,

U pojedinim situacijama mogu da se ugrade implanti istovremeno sa nadogradnjom kosti, a u pojedinim moramo sačekati. Sve zavisi koliko tačno kosti ima i da li je nedostaje u visinu ili u širinu. Kada pogledam snimak detaljno ću Vam objasniti svaku proceduru koja je moguća kod Vas.

Potreban mi je 3D snimak samo regije u kojoj se ugrađuju implanti, a za ostale zube mi je dovoljan ortopan. Mada 3D snimak kompletno gornje i donje vilice bolje prikazuje i ostale zube, ali je skuplji od ortopana.

Srdačno,

dr Mirela Cvjetković

PITANJE PACIJENTA

Poštovani,

Obraćam Vam se povodom namere da radim zubne implante i krunice na zubima gornje i donje vilice. Zamolio bih Vas za mišljenje i plan terapije koju bi ste mi predložili, a na osnovu ortopan snimka koji Vam šaljem. Interesuje me kakve su mogućnosti ugradnje zubnih implantata u obe vilice u situaciji kao sto je moja. U slučaju da nema mogućnosti ili zbog drugih razloga radio bih vizil proteze kao alternativu na mestima gde nemam svojih zuba. Što se tiče krunica u varijanti implantata razmišljao sam bočno i zadnje zube da radim u metal-keramici, a u prednjoj regiji bar jedinice i dvojke možda i trojke u bez-metalnoj keramici ako postoji mogućnost. U vezi toga kakva je mogućnost u situaciji ako se rade vizil proteze.
Takođe me zanima Vaše mišljenje kod gornje vilice zbog istrošenosti prednjih zuba i stanja u kom su ostali zubi kao i predlog terapije.
Ortopan snimak koji vam šaljem je star 3 meseca u međuvremenu sam izvadio 7 i 8 gore levo. Desno 7 i 8 su urađene nove plombe, a na 1 dole levo izvađen živac inače ta je jedinica izrasla tako da mi je ostala „izbačena“ malo van. Za neki dan treba da izvadim 4 i 5 korene desno gore pa sam u dilemi da li su oni u stanju da se mogu iskoristiti kao nosači za Vizil protezu tako sto bi se u njih ugradila dugmičasta sidra. Pročitao sam negde da je tako nešto moguće sa korenovima. Šaljem Vam mali snimak i molim za mišljenje koliko je to moguće u mom slučaju i koliko je stabilno. Na četvorci je izvađen živac pre nekoliko meseci i nije kanal punjen jer se kruna dan dva nakon toga polomila. Petica stoji dugo. Svakako bih proteze radio sa atačmenima. Ne pominjem vam klasičan most jer moja doktorka koja mi popravlja zube misli da 7 gore desno kao nosač nije dobra. Zub je malo izašao iz kosti na dole. Sad koliko je to tako… Drugo pomenula je i da su mi sinusi dosta nisko. Zamolio bih Vas da mi napišete vrstu i koja je cena implantata koje ugrađujete? Koja je cena metalo keramičkih krunica i da li pored njih radite možda i one sa rubom u keramici. Kolika je cena bezmetalnih krunica, na cirkonijumu ili pres keramika i šta je Vaša preporuka. Kolika bi bila cena u slučaju implantata, a kolika ako mora zubna proteza. Pošto živim van zemlje zanima me i koliko je po Vama potrebno vremena da se završi ceo postupak. Na kraju još jednom Vas molim za Vaše mišljenje, koje su mogućnosti i plan protetske terapije, shodno situaciji i problemima koje imam sa zubima.
Zahvaljujem Vam se unapred na odvojenom vremenu i Vašem brzom odgovoru.

 

ODGOVOR STOMATOLOGA

Poštovani,

Pokušaću da odgovorim što je više moguće na Vaša pitanja, jer ovi snimci mi daju vrlo malo informacija. RTG snimak je samo pomoćno dijagnostičko sredstvo, morala bih videti i kako to izgleda u ustima.

Najbolje bi bilo kada biste ugrađivali implante na mestima gde nedostaju zubi. Tačno je da je potrebno da se radi obostrani sinus lift u gornjoj vilici. Za detaljnije informacije u smislu da li je potrebno još negde dodati kost, koliko implantata Vam je potrebno i slično, biste mi morali poslati trodimenzionalni rendgen snimak CBCT, i doći na pregled kako bih videla odnos između gornje i donje vilice, preklop i vidljivost zuba pri osmehu… Tada bih mogla i da Vam kažem cenu, ovako je sve vrlo napamet. Taj snimak možete vrlo lako snimiti i u Beogradu kada dođete, a možete mi ga poslati i putem interneta, mogu Vam objasniti kako. Pretpostavljam da znate da se kod terapije implantima uvek čeka i da ćete dolaziti više puta pogotovo ako se radi sinus lift.

Korenovi 4 i 5 gore desno jesu za vađenje, a potrebno je dodatno snimiti i male snimke za 7 gore desno (nisam sigurna ali čini se da je i taj zub za vađenje) i za 4 gore levo, meni deluje sumnjivo na ovom snimku. CBCT snimak bi naravno sve jasno pokazao pa ako biste ga snimali nema potrebe za malim snimcima.

Teško je da Vam sada kažem koliko bi Vas koštala terapija i sa vizilom. Trenutno nemamo te dodatne snimke i ne znam koje i koliko bismo zuba mogli koristiti za vizil i krunice.

Srdačan pozdrav,

dr Mirela Cvjetković

PITANJE PACIJENTA

Poštovani,

Molila bih vas da mi odgovorite na sledeća pitanja koja će mi dopustiti da organizujem svoj dolazak i boravak u Beogradu :

  • u slučaju intervencije (ugradnja implantata, donja vilica) koliko vremena treba da prođe od dana ugradnje do skidanja konaca?
  • slučaju sinus lift + implanti donja vilica koliko je dana neophodno da ostanem u Beogradu?
  • na koji način mogu da vršim plaćanja u Vašoj stomatološkoj ordinaciji.
  • koju sumu novca mogu približno da planiram i da li su antibiotici i koji uključeni u cenu?

Sva ova pitanja će mi pomoći da najbolje isplaniram moj boravak i intervenciju i sa što manje eventualnih iznenađenja.

Računajući na vaše razumevanje i u iščekivanju budućeg odgovora primite moje iskrene pozdrave!

 

ODGOVOR STOMATOLOGA

Poštovani,

Naravno da smo tu sam za sve informacije.

  • od momenta ugradnje implantata je potrebno 7 dana radi uklanjanja konaca, a za sinus-lift ponekad i 10 dana. Stoga računajte na oko 11 – 12 dana za boravak u Beogradu.
  • plaćanje možete izvršiti u dinarima i svim kreditnim karticama.
  • na osnovu 3D snimka koji ste nam poslali trebaju Vam bar šest implantata u donjoj vilici za fiksni rad, tj. most. Objasnićemo Vam razliku, pa ćemo zajedno na pregledu odlučiti koje ćemo implante koristiti. U gornjoj vilici nisam sigurna da će biti ugradnja implantata u frontu. Moguće je ako se bude primenjivala ridge-splint tehnika, u tom slučaju bi to bilo 2 – 4 implanta. Svakako ćemo Vam na pregledu dati detaljnu estimaciju usluga.
  • antibiotici su uključeni u cenu, u ovom trenutku ne mogu da Vam kažem koji jer ne znam da li ste na neke alergični. Antibiotici uglavnom nisu problem, postoje i oni koji se koriste kod alergija na uobičajene. Ukoliko imate brojne alergije na lekove ili narušeno opšte zdravlje, molim Vas da mi to nagovestite pre nego što dođete, kako biste eventualne lekove koje koristite ili možete da koristite, a kojih možda ovde nema, poneli sa sobom.

Nadam se da sam uspela da Vam pružim odgovarajuće informacije.
Budite potpuno slobodni da me kontaktirate za sva pitanja.

Lepi pozdravi,

dr Mirela Cvjetković

Mirela Cvjetković
English