Privremene Zubne Navlake

Privremene zubne navlake – najbezbolniji put do trajnih rešenja

Privremene zubne navlake ili privremene krunice se nose dok se izrađuju metalokeramičke ili cirkonske krunice. One su od plastike i prave se za svakog pacijenta posebno, a mogu biti izrađene i odmah posle brušenja zuba tako da pacijent odlazi iz ordinacije sa osmehom. Mogu biti urađene tako da budu fantastičnog izgleda i funkcije. Mogu se nositi i duže od predviđenih 7 dana.

Šta treba da znate o privremenim zubnim navlakama?

Iznad svega su estetske

Privremene Zubne NavlakeKrunica je nadoknada koji se izrađuje na jednom zubu i najčešće pokriva celu njegovu krunu. Postoje i privremene zubne navlake koje pokrivaju samo deo krune zuba, ali se zbog složene izrade i lošijih svojstava retko koriste.

Krunica se najčešće izrađuje na zubima koji su teško oštećeni karijesom ili traumom, zbog čega je potrebno nadomestiti velike defekte zubne krune. Takođe se može izraditi i zbog estetskih zahteva, a u tom slučaju se izrađuje na prednjim zubima u svrhu poboljšanja oblika ili boje zuba. Nadalje, zbog oštećenja gleđi u području zubnog vrata i izloženosti dentina, zub može biti preosetljiv na toplo, hladno ili slatko. Prekrivanjem zuba krunicom zaštićuje se ogoljeli dentin od uticaja iz usne duplje i preosetljivost nestaje.

Krunice mogu biti deo mosta, takve krunice predstavljaju tzv. sidro mosta, a zubi na koji se postavljaju nazivaju se zubi nosači. One ispunjavaju sve funkcije kao i samostalne krunice – nadoknađuju oštećenja, obezbeđuju estetiku i štite zub, a uz to dodatno služe za pričvršćivanje mosta za zube nosače.

Funkcija privremenih zubnih navlaka

Zaštita od osetljivosti zuba

Budući da je za izradu krunice potrebno određeno vreme, između brušenja zuba i postavljanja krunice pacijent ima izbrušene zube koji deluju neestetski i mogu biti bolno osetljivi. Bolnost izbrušenih zubi za vreme izrade krunice može se izbeći na više načina.

Najjednostavniji način je premazivanje zuba lakovima koji zabrtve dentinske kanaliće i sprečavaju nastanak bolnog nadražaja. Iako je ova metoda brza i jednostavna, kratkog je veka trajanja jer se lak brzo skine sa površine zuba, a osim toga ne rešava niti problem estetike. Stoga je bolje rešenje izrada privremenih krunica koje uz trajnu zaštitu od osetljivosti osiguravaju i zadovoljavajuću estetiku.

Privremene zubne navlake su samo među faza

Služe kako bi se vaš zub ili zubi zaštitili do završetka trajne krunice

Privremene krunice su nadomesci koji se postavljaju na izbrušene zube do izrade konačnog nadomeska. Privremena zamena nalikuje konačnom nadomesku, ali ima slabiju estetiku, lošije je prilagođena zubima i kraćeg je veka trajanja.

Naime, za izradu preciznog nadomeska od kvalitetnog materijala potreban je veći broj faza i duže vreme. Pri izradi privremenog nadomeska koriste se materijali i tehnike koje ne zahtevaju toliko velik broj faza (najčešće se izradi u samo jednoj fazi, neposredno nakon brušenja), što rezultira slabije prilagođenim nadomeskom niže kvalitete i trajnosti.

Svrha privremene zubne navlake je da za vreme izrade konačne navlake zaštiti izbrušene zube i osigura estetiku. Zbog manje mehaničke otpornosti, privremena zubna navlaka se može oštetiti ili puknuti, a zbog svojstava materijala on nakon dužeg nošenja izgubi estetsku vrednost, promeni boju i deformiše se. Tada ga je potrebno zameniti novom privremenom navlakom koja će štititi izbrušene zube do završetka konačne navlake.

Šta treba znati o nadogradnji?

Privremene zubne navlake koriste se i ovde

Da bi se krunica mogla učvrstiti na zub, potrebne su dovoljne dimenzije zubne krune. Ako su zbog oštećenja dimenzije krune premale, u nekim slučajevima se ona može nadograditi restauracionim materijalima do oblika potrebnog za izradu krunice.

Ako nedostaje veći deo krune ili čak cela kruna, a koren zuba ima zdrav parodont, može se na zubu napraviti nadogradnja.

Nadogradnja je protetski rad kojim se zamenjuje deo krune zuba i ona se dovodi u oblik pogodan za izradu krunice. Nadogradnje se uvek izrađuju na endodontski lečenim zubima.

Naime, zub koji je toliko oštećen da mu je potrebna nadogradnja, ima bolesnu ili nekrotičnu pulpu koju je potrebno u celosti ukloniti, a prostor pulpe ispuniti veštačkim materijalima.

Nakon završenog endodontskog lečenja, izrađuje se nadogradnja koja se svojim intrakanalnim delom učvršćuje u korenski kanal, a spoljnim delom zamenjuje izgubljeni deo krune zuba. Zub na koji je postavljena nadogradnja izgleda poput zuba izbrušenog za krunicu. Nakon što se nadogradnja cementira u korenski kanal, na nadograđenom se zubu na uobičajen način izrađuje krunica.

Na što paziti ako imate privremene zubne navlake

Nemojte zanemariti ove bitne stavke!

1) Vaš zub ili zubi mogu boleti u prvih 24 sata nakon pripreme krune. Ne preporučujemo uzimati nikakve lekove. Ispiranje toplom slanom vodom može pomoći upaljenom tkivu desni.

2) Očvršćavanje privremenog cementa iznosi oko pola sata. Pokušajte da ne žvaćete na privremene zube za vreme čekanja do izrade finalnih kruna.

3) Određene namirnice će se zadržavati na njima i mogu ih od cementirati. Izbegavajte žvakaće gume, lepljive ili tvrde bombone, šargarepu, orašaste plodove, kosti (sve može dovesti do puknuća plastičnih kruna).

4) Privremene zubne navlake mogu da puknu ili ispadnu. Kontaktirajte nas odmah ako se to dogodi i donesite nam krune. Njih se može brzo zameniti ili ponovo zalepiti. Ne skidajte sami krune sa zuba. Moglo bi doći do pomeranja susednih zuba, što bi rezultiralo lošijom postavom stalnih kruna koje već imate u ustima.

5) Ne četkajte previše energično oko privremenih zubnih navlaka. Konac izvucite sa strane, ne vucite ga prema gore.

6) Ma koliko vam se dopadne privremena kruna neophodno je da u dogovoreni termin dođete kod stomatologa na postavljanje stalne krune. Predugo nošenje privremenih zubnih navlaka može dovesti to problema sa postavljanjem nove, pa čak i do potrebe izrade nove stalne navlake.

English