Keramičkom krunicom se može korigovati izgled i boja zuba. Zubne krunice je moguće izrađivati od potpune keramike koja u potpunosti imitira prirodne zube. Pre izrade krunica zube treba očistiti od karijesa a delove zubne strukture koja nedostaje ispuniti kompozitnom plombom. Zatim se precizno uzima otisak I šalje u labaratoriju na izradu. Izrađene krunice se zatim cementiraju za zub. Posle cementiranja pacijent može odmah normalno jesti. Pored toga što keramička krunica štiti zub ona doprinosi I estetici zuba. Dok ne dobije konačne krunice pacijent dobija privremene navlake kako bi mogao normalno da obavlja svakodnevne aktivnosti.

Cene keramičkih krunica zavise od materijala od kojih se krunice izrađuju. Za „presvačenje“ oštećenog zuba navlakom danas je na raspolaganju veliki izbor materijala. – Estetski efekat se posebno dobija na prednjim zubima koji su I najvažniji za savršen osmeh. Krunice napravljene od cirkonijuma su kvalitne, otporne u ustima I imaju najbolji estetski efekat. Ovakve krunice su tanje od klasičnih metalnih navlaka, što im daje prirodniji izgled. Cirkonijum je prihvatljiv materijal koji nema opasnost od alergija, vrlo je visoke tvrdoće i izdržljivosti.

Krunicama se obično koriguje nepravilan raspored zuba, zatim nedostatak pojedinih zuba, a za krunice se odlučuju i osobe koje imaju žutu ili sivu boju zuba, i na drugi način ne mogu to promeniti osim izradom zubnih krunica. Da ne bi došlo do oštećenja krunice potrebna je adekvatna izrada i uspostavljanje pravilnog zagriza kod pacijenta. Zube treba prati dva puta dnevno a čišćenje između zuba svilenim koncem od vitalne je važnosti. Dužina trajanja keramičke krunice u velikoj meri zavisi od toga kako pacijent održava oralnu higijenu. Uz redovnu i dobru higijenu i redovne kontrole kod stomatologa keramičke krunice mogu trajati od 10-20 godina.

Posetite nas na adresi: Hercegovačka 19, 1/110 – Beograd (Savski venac)

Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 069/2289-229

e-mail: stomatologija.info@gmail.com

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković