Šta je najbolja zubna nadoknada današnjice?

Iako postoji već od 50-tih godina dvadesetog veka, implantologija je tek poslednjih 10 godina zahvaljujući najnovijim tehnologijama što se tiče materijala, i tehnike potpuno usavršena. Brojna istraživanja su potvrdila da danas uspešnost implantološke terapije iznosi do 98%. Dokazano je da je titanijum, od koga se zubni implantati proizvode kompatibilan sa ljudskim organizmom, pa stoga savremena implantologija ne priznaje mogućnost “odbacivanja” implantata kao stranog tela.

Postoji više stotina proizvođača stomatoloških implantata. Neki od njih su se izdvojili kao brendovi i lideri na tržištu. Pri izboru implantnog sistema jako je bitno da stomatolog ali i pacijent se ne vodi samo imenom proizvođača, već da se uzme u obzir i prednosti koje pojedini modeli implantata imaju u datoj kliničkoj situaciji.

Dentalni  implant (najbolja zubna nadoknada) dental-implants-300x222je veštačka nadoknada korena nedostajućeg zuba i preuzima funkciju nosača buduće protetske nadoknade. Pacijenti najčešće od terapije implantima očekuju protetsko rešenje koje će biti kopija prirodnog zuba. Idealno rešenje za nedostajući zub je implant koji nosi pojedinačnu krunu. Ali takvu opciju nije moguće u svim slučajevima ostvariti, što u većini slučajeva nije ni potrebno. Bitno je da zubna nadoknada u potpunosti funkcionalno i estetski zameni nedostajuće zube bez obzira da li je u pitanju kruna, most ili proteza. Dobro isplanirana proteza nošena na 4 ili 6 implanta nekada je bolje, trajnije, estetski lepše, i jeftinije rešenje od keramičkih kruna na 12 i više implantata. Jedan od faktora za neuspeh implantne terapije je nepravilno održavanje oralne higijene nakon ugradnje implantata. Pacijenti koji su usled nedovoljno brige izgubili prirodne zube mogu biti kandidati za terapiju implantatima, ali moraju biti svesni da ukoliko nastave sa nepravilnim i neredovnim održavanjem oralne higijene mogu izgubiti i njih. Sam implant nije sklon “oboljevanju”, ali tkiva koja ga okružuju jesu. Redovna kontrola i pravilna oralna higijena nakon ugradnje implantata su faktor koji utiče na dužinu trajanja implantata i protetskih nadoknada.

Ugradnja dentalnih implantata spada u skuplje stomatološke usluge. Visoka cena implanta uslovljena je velikim troškovima koji su potrebni za nabavku neophodnog instrumentarijuma, materijala koji se koristi i edukaciju i stručno osposobljavanje. Cene implanta mogu da variraju u jako velikom rasponu. Razlog je zapravo u samoj nabavnoj ceni implanta. Nadajmo se da u skorijoj budućnosti najbolja zubna nadoknada- ugradnja zubnih implantata neće biti privilegija samo bogatih već stomatološka usluga dostupna svim pacijentima kojima je potrebna.

Najbolji izbor zubne nadoknade zavisi od individualnih potreba, zdravstvenog stanja, željenog estetskog izgleda i budžeta pacijenta. Stomatolog će proceniti specifične uslove pacijenta i preporučiti najpogodniju opciju. Važno je razgovarati sa stomatologom kako bi se donela informisana odluka o zubnoj nadoknadi.

Posetite nas na adresi: Hercegovačka 19, 1/110 – Beograd (Savski venac)

Telefoni stomatološke ordinacije:
tel: 011/2289-229
mob: 069/2289-229
e-mail: stomatologija.info@gmail.com

 

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković