Zubni implanti – Sve što bi trebalo da znate!

zubni implanti

Zubni implanti predstavljaju najbolju trenutnu nadoknadu za izgubljene zube. Revolucionarnim otkrićem zubnih implantata prevaziđeno je dosta mana koje su imali prethodni tipovi, što fiksnih, što mobilnih nadoknada. Najpreciznije ali najjednostavnije rečeno, zubni implant predstavlja nešto najsličnije šrafu, i ima ulogu kakvu je imao koren izgubljenog zuba. Svojom strukturom, materijalom i položajem apsolutno je pogodan za prihvatanje jakih sila koje se javljaju tokom žvakanja i drugih slobodnih kretnji donje vilice.

Kako ni svi tipovi krezubosti, i sami zubi i njihov položaj nisu jednaki kod svih, tako danas postoji širok dijapazon zubnih implantata koji se međusobno razlikuju kako po dužini, tako i po svom obimu, materijalu od kog su napravljeni, konfiguraciji vratnog dela. Koji će implant biti upotrebljen u određenom slučaju , zavisi od položaja izgubljenog zuba, anatomije samog pacijenta i procene samog stomatologa, kako bi za svaki slučaj bilo izabrano najbolje moguće rešenje.

Zubni implanti mogu se koristiti za nadoknadu samo jednog zuba, ali i u sklopu mostova, kao njegovi primarni ili sekundarni nosači, i u slučaju totalne krezubosti kao najbolje moguće rešenje vezano za stabilnost i retenciju napravljene mobilne nadoknade-totalne proteze.

Najčešće pitanje koje se postavlja je sama procedura ugradnje implantata. Da li pacijentov organizam može da odbaci zubni implant? Koje su moguće komplikacije i kakav je postoperativni tok? Sama intervencija ugradnje zubnih implantata je vrlo jednostavna, sa sobom ne nosi nikakav rizik i dosta je brza. Postoperativni tok nakon ovakve intervencije je najčešće mnogo manje bolan i naporan od, npr. vađenja zuba. Mogući su bolovi niskog do srednjeg intenziteta i blagi otok. Što se tiče mogućnosti „odbacivanja“ implantata kao stranog tela, zahvaljujući savremenim tehnologijama proizvodnje, procenat ove komplikacije je sveden na minimum. Ovakvi slučajevi su jako su retki ukoliko je proizvođač implanta pouzdan, a tehnika ugradnje proverena i po protokolu.

Cena zubnih implanta

Zubni implanti procedura ugradnje?

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković