Zubna protetika spada u granu dentalne medicine i bavi se nadoknadom izgubljenih zuba totalnim ili parcijalnim protezama, krunicama, mostovima i vinirima. Zubna protetika se deli na mobilnu i fiksnu.

U zubnu protetiku spadaju:

  • Keramičke fasete-viniri su zubna nadoknada kojom se može korigovati boja, oblik, položaj i veličina zuba. Takođe služe i za zatvaranje prostora između zuba;
  • Zubne krunice i mostovi su individualne protetske nadoknade koje služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Krunice se koriste u slučaju kada su prirodni zubi oštećeni ili estetski neprihvatljivi. Postavljaju se na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implante. Zubnim mostovima se mogu nadoknaditi jedan ili više izgubljenih zuba. Krunice i mostovi mogu biti izrađeni od metalo keramike, bezmetalne ili potpune keramike. Metalo keramičkim krunicama i mostovima baza je napravljena od metala, a spoljni vidljivi sloj od keramike ili porcelana. Glavna prednost metalokeramičkih krunica i mostova je u njihovoj pristupačnoj ceni. Bezmetalne keramičke krunice su vrhunac u modernoj stomatologiji i u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod visoko estetskih radova, pogotovo radova u prednjem delu vilice.

Kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske nadoknade, mobilna protetika nudi adekvatna rešenja.
Mobilne proteze mogu biti totalne ili parcijalne. Totalne proteze se takođe mogu raditi kao proteze podržane implantatima. Kod potpune bezubosti totalna proteza nadoknađuje nedostatak zuba. Navikavanje na ovakvu mobilnu protezu može biti teško i sporo te u početku može biti praćeno osećajem nelagodnosti i otežanim govorom.
Prednost mobilne protetike je jednostavnost izrade i njihova cena. Parcijalna proteza se koristi za nadoknadu više zuba u slučaju kada ne postoji mogućnost izrade mosta ili ugradnje zubnih implantata. Parcijalna proteza spada u jeftiniju zubnu nadoknadu.
Zubna proteza na implantatima je proteza pričvršćena na zubne implante. U gornjoj vilici za izradu zubne proteze na implantima potrebno je ugraditi 4 implanta, dok je u donjoj vilici potrebno ugraditi minimum 2 implantata.

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković

Spec. dr. stom. Mirela Cvjetković